5 tips om je weerstand een boost te geven

Weerstand verhogen acupunctuur

Het Corona-virus is hét gesprek van de dag. Voor mensen met een zwakke weerstand is dit virus, net als veel andere virussen, gevaarlijk. En ook al val jij misschien niet in de kwetsbare doelgroep, het is slim om te zorgen voor een sterke weerstand. Ik deel graag 5 tips met je.

Blijf zen

Misschien verrast het je niet: stress heeft een negatieve impact op je weerstand. Het stresshormoon cortisol is een hormoon dat aangemaakt wordt als je in de vlucht of vecht modus schiet. Andere lichaamsfuncties worden bij ‘acuut gevaar’ op een laag pitje gezet, waaronder je immuunsysteem. Hoe je het beste stress kunt verminderen, is heel persoonlijk. Kijk waar jij van ontspant en plan dat iedere dag in. Of dat nu yoga is, naar muziek luisteren, een wandeling maken. Kies wat bij jou past.

Acupunctuur ondersteunt

Verschillende onderzoeken hebben aangetoond, dat de hoeveelheid witte bloedcellen toeneemt door een acupunctuursessie. En die witte bloedcellen zijn je verdedigers die ongewenste virussen en bacteriën bestrijden. Acupunctuur werkt ook ontstekingsremmend en verhoogt de bloedcirculatie: twee factoren die gunstig zijn voor je immuunsysteem.

Voldoende slaap en rust

Over het algemeen staan we ‘aan’. Druk met werk, sporten, de kinderen, sociale verplichtingen… Om te kunnen herstellen van al die inspanning, is het belangrijk om ook voldoende ‘uit’ te staan. Tijdens de slaap werkt dat herstellen het allerbeste, omdat er dan geen afleiding is. Als je lichaam naast alle activiteiten ook nog druk is met afweer van virussen, is wat extra slaap altijd welkom. Ga eens een week een uurtje eerder naar bed en ervaar wat dat doet met je energieniveau.

Eet en drink warm

Je spijsvertering ondersteun je in deze periode het best met warm eten en drinken. Als dat wat je eet en drinkt op minimaal kamertemperatuur is, hebben je maag en darmen minder energie nodig om het te verteren. Je maag kun je namelijk vergelijken met een kookpot: zorg voor het vuurtje onder de pot! En hoe beter het vuurtje brandt, hoe makkelijker je voedingsstoffen kunt opnemen. En dat zijn weer de ingrediënten voor een goede weerstand.

Vitamine C

Vitamine C is de meest bekende weerstandsvitamine. Deze vitamine kunnen we zelf niet aanmaken en moeten we dus uit onze voeding halen. De meeste mensen denken bij vitamine C aan een sinaasappel. Vanuit de Chinese geneeskunde is dit geen handige keuze, omdat het vruchtvlees en het sap van de sinaasappel het lichaam afkoelt. En dat maakt ons weer vatbaarder voor virussen. Kies dan liever voor rode en oranje paprika, dit zitten boordevol vitamine C. Of kies voor een tijdelijke boost via voedingssupplementen. Drie maal daags 1.000 mg Vitamine C voor 2 – 3 weken. Ik verkoop in de praktijk gebufferde Vitamine C. Dit is een neutralere vorm die voor minder verzuring zorgt en daardoor minder kans op irritatie van je spijsvertering. Dus heb je een afspraak en de Vitamine C is op? Dan kun je meteen een potje van Vitakruid meenemen.