Hoe voeding en yoga helpen bij je kinderwens

boek Innesteling

Als zwanger worden niet makkelijk gaat, is de behoefte groot om zelf iets te kunnen doen. Naast de acupunctuurbehandelingen geef ik daarom veel leefstijl tips. Dit boek van Rika Lukac ‘Innesteling’ is ook een waardevolle ondersteuning om je voeding en mindset te optimaliseren. Helaas is er bij een kinderwens geen garantie op een gewenste uitkomst. Maar door een verbetering van je gezondheid kun je je kans op een zwangerschap wel vergroten als er geen verklaarbare medische oorzaak is.

Het effect van stress en voeding op je vruchtbaarheid

In onze 24-uurs economie waarin we waarde toekennen aan ambitie, groei en kracht, is het soms lastig om een stapje terug te doen. Stress ligt al snel op de loer. Daarbij komt iedere maand de spanning rondom de menstruatie: is het wel of niet gelukt? Gericht vrijen rondom een eisprong kan druk leggen op de relatie. Dat maakt een kinderwens – ook buiten een ziekenhuistraject om – een pittig traject. Rika legt uitgebreid uit wat stress met je lichaam doet, wat bijvoorbeeld het effect is op hormonen.

Voeding is één van de belangrijkste dingen waar je zelf iedere dag invloed op kunt uitoefenen. Rika heeft een achtergrond als orthomoleculair therapeut. Dat zie je terug in de uitgebreide informatie over vitamines en mineralen. Op basis van onderzoeken worden argumenten gegeven waarom bepaalde producten een goede of een slechte invloed hebben.

In een 6-stappenplan wordt al deze kennis vertaald naar 6 acties die je kunt oppakken om je gezondheid en daarmee je vruchtbaarheid te vergroten.

De kracht van yoga

Hoe langer een kinderwens onvervuld blijft, hoe meer vrouwen in het hoofd gaan zitten. Yoga kan helpen weer in contact te komen met je lichaam. Maar yoga kent ook speciale oefeningen voor fertiliteit. Je kunt je voorstellen dat een goede doorbloeding van je bekken een positief effect heeft op je eierstokken en baarmoeder. Rika heeft een ochtend- en avondprogramma samengesteld met verschillende yoga poses. Door middel van foto’s kun je zien hoe oefeningen precies gaan.

Mijn mening: lezen of niet?

Absoluut! Het boek bevat veel informatie dat vertaald is naar praktische stappen. Het is toegankelijk geschreven en verrijkt met lijstjes, schema’s en foto’s. ‘Innesteling’ is een krachtig zelfhulpboek dat houvast kan geven in een enorm onzekere en spannende periode. Het boek is o.a. te koop bij Bruna en Bol.com, maar ook via de website van Rika Lukac.