Boekreview: Te Lijf van Isa Hoes en Medina Schuurman

Isa Hoes Medina Schuurma te lijf

De actrices Isa Hoes en Medina Schuurman gaan in dit boek op onderzoek uit om meer te weten te komen over de overgang en de gevolgen van het ouder worden. Zoveel veranderingen in lijf, hoofd en hart: ze praten met allerlei deskundigen en vertellen openhartig over hun eigen ervaringen.

Handboek voor de overgang

Isa en Medina willen de overgang uit de taboesfeer halen. Overgang klinkt niet sexy en meestal praten we niet uitgebreid over klachten. Opvliegers, stemmingswisselingen, slechte nachtrust, gewichtstoename, hartkloppingen, schilferige huid, dunner haar, terugtrekkend tandvlees, broze nagels, overbeharing, urineverlies, botontkalking en hoge bloeddruk. Kortom: het kan allemaal veroorzaakt worden door de hormoonschommelingen tijdens de overgang. Daardoor hebben veel vrouwen het zwaar, zonder te weten waarom.

Zoektocht naar antwoorden

Om meer te weten te komen over alle veranderingen die met de overgang te maken hebben, gaan Isa en Medina in gesprek met allerlei deskundigen: van overgangsconsulent tot seksuoloog. Ook snijdt het boek een groot aantal thema’s aan: vriendschap, seksualiteit, zingeving, moederschap en werk. Quotes van Isa en Medina en andere bekende vrouwen zoals Linda de Mol en Hedy d’Ancona maken het levendig. Ze zijn heel eerlijk over onderwerpen waar je niet zo snel open over bent zoals het krijgen van een snor.

Mijn mening over het boek

Het boek leest lekker weg en allerlei onderwerpen komen aan bod. Het ene hoofdstuk spreekt me meer aan dan het andere. Het hoofdstuk ‘Met hart en ziel’ vond ik prachtig: over de positieve kanten die de overgang je brengt. Daarentegen heb ik met het onderwerp botox weer minder. Wat ik erg jammer vind, is de grote focus op hormoontherapie als oplossing voor de klachten, terwijl Chinese Geneeskunde ook heel veel kan verbeteren. Die deskundige hebben ze helaas niet gesproken!

Voor vrouwen met beginnende overgangsklachten is het een toegankelijk en informatief boek voor een aantrekkelijke prijs. Onder meer te koop bij bol.com.