De kracht van dankbaarheid

Kracht van dankbaarheid

Verschillende onderzoeken tonen aan dat dankbaarheid een van de belangrijkste factoren is voor gelukkig zijn. Bewust zijn van wat we waarderen in ons leven, betekent dat we weten wie we zijn. Wat we belangrijk vinden en wat iedere dag de moeite waard is om je bed voor uit te komen. Aandacht geven aan dankbaarheid geeft je namelijk een positieve mindset. Uit onderzoek blijkt ook dat gelukkige mensen niet  minder tegenslag hebben in het leven. Maar hun focus is anders: ze tellen iedere dag hun zegeningen.

Tip 1: bedank anderen

Dat anderen iets voor je doen, kun je soms als vanzelfsprekend beschouwen. Dat je partner voor je gekookt heeft. Dat de buurvrouw een pakje voor je aanneemt. Dat een collega werkzaamheden van je overneemt. Misschien voel je wel dankbaarheid, maar uit je het niet. Het is heel krachtig als je de ander laat weten hoe groot je waardering is. Zeg vaker ‘dankjewel’, koop een bloemetje, schrijf een kaartje. Waardeer de ander voor de tijd en energie die degene in je gestoken heeft.

Tip 2: schrijf het op

Koop een mooi notebook en schrijf regelmatig op waar je dankbaar voor bent. Door het op te schrijven, neem je de tijd om er bij stil te staan. Neem de zin’Ik ben dankbaar voor….’  en vul dit aan. Het maakt je bewust van waar je blij van wordt. Als je iedere week een vast tijdstip hiervoor neemt, wordt het een routine zoals tandenpoetsen. Zelf vind ik 1 keer per week fijner dan 1 keer per dag. Maar probeer vooral uit wat voor jou werkt.

Tip 3: kijk ook achteruit

Onze maatschappij is gericht op groei, op meer, op vooruit. Als we een doel behaald hebben, gaan we snel naar het volgende doel. Daardoor vergeten we soms terug te kijken. Waar zijn we vandaan gekomen? Welke stappen heb je de afgelopen maanden gezet? Wees er trots op en dankbaar voor. Kijk naar wat je al wél bereikt hebt in plaats van wat nog niet gelukt is.

“Gratitude is the healthiest of all human emotions”
Zig Ziglar

Photo by Simon Maage on Unsplash

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *