Endometriose: voeding als medicijn

Boek endometriose te lijf

Voeding kan het verschil maken in chronische ziekten. Ook bij endometriose, een ziekte waar 1 op de 10 vrouwen mee kampt. Stephanie van Hulst (acupuncturist en herbalist) heeft er een boek over geschreven. Deze maand is het ‘Endometriosis Awareness Month’. Goed moment om mijn ervaringen met het boek met jullie te delen.

Endometriose dieet: iets voor jou?

In de USA en Engeland wordt voeding al langer ingezet als medicijn bij endometriose. Ook in Nederland duikt steeds vaker de term ‘Endometriose dieet’ op. Eigenlijk is het woord ‘dieet’ een verkeerde term. Het zijn eigenlijk richtlijnen voor voeding die kunnen ondersteunen bij deze ziekte. Doel is om het lichaam tot rust te brengen en niet extra te belasten. Dat kan op verschillende manieren. Chinese Voedingsleer heeft daar een eigen kijk op. Stephanie heeft de eeuwenoude principes vertaald naar deze ziekte en in haar praktijk gezien dat het honderden vrouwen heeft geholpen.

Boek ‘Endometriose te lijf’: veel informatie 

Het boek bestaat uit twee delen. Deel 1 bestaat uit theorie. Zo bespreekt Stephanie uitgebreid de achtergronden van Endometriose:
– wat is endometriose vanuit Westers en Oosters perspectief?
– hoe komt endometriose tot uiting in de menstruatiecyclus?
– welke rol speelt voeding in de menstruatiecyclus?
Vanuit het perspectief van Chinese Geneeskunde is endometriose een stagnatie van ‘Bloed’ in de buik. En waar energie niet kan stromen, ontstaat pijn. Je kunt je voorstellen dat rondom de menstruatie de beweging in je onderbuik toeneemt. Namelijk als ‘Bloed’ en energie daar vastzitten, stroomt het niet goed door.

Daarnaast is een volledig hoofdstuk gewijd aan het endometriose dieet. Wat zijn de richtlijnen, hoe werkt het? Wat ik sterk vind aan de uitleg in dit boek, is de uitleg over waarom bepaalde voedingsstoffen wel of niet geadviseerd worden. En dat zowel vanuit de Chinese als Westerse bril. Advies is om zuivel te vermijden. Zuivel veroorzaakt slijmvorming en dat vertraagt de spijsvertering. Dat is onwenselijk, want je hebt alle energie nodig om de menstruatie goed door te komen. Westers gezien heeft zuivel veel lactose. Om dit goed af te kunnen breken, zijn lactase-enzymen nodig. Veel mensen hebben te weinig van dit enzym, waardoor er problemen zijn met afbreken.

Volop recepten om meteen aan de slag te kunnen

Deel 2 bestaat uit recepten. Soms is de stap van theorie naar praktijk lastig. Want je begrijpt de richtlijnen, maar wat kun je  dan concreet eten? Om je hierbij te helpen, bevat het boek ruim 200 pagina’s met lekkere recepten. Vervolgens staat staat per recept uitgelegd wat het voor je lichaam doet, zowel vanuit de Westerse als de Chinese voedingsleer. Van alle recepten zijn de granola en paddenstoelentapenade mijn favoriet!

Tot slot staan achterin het boek nog enkele samenvattingen:
– voedingsmiddelen die je wel/niet kunt eten bij bepaalde situaties zoals een opgeblazen buik, pijn bij het plassen door de ontstekingen, veel bloedverlies tijdens de menstruatie.
– overzicht van voedingsmiddelen met de Chinese energetica en de functie

Mijn mening over het boek

Ik behandel regelmatig vrouwen met endometriose in de praktijk. Naast andere tips om de pijn te verlichten, wijs ik ook altijd op dit boek. Door het geven van tips op het gebied van voeding en leefstijl, geef je vrouwen met endometriose ook weer de regie terug op het verbeteren van hun gezondheid.

Het boek is ontzettend uitgebreid. Het vraagt dus wel tijd en ruimte om je in het onderwerp te verdiepen. Maar de tekst leest gemakkelijk en de recepten zijn over het algemeen snel en eenvoudig te maken. Het boek is een echte aanrader voor alle vrouwen met endometriose!

Wil je een kijkje in het boek nemen? Stephanie neemt je in deze video mee.

Het boek ‘Endometriose en menstruatieklachten te lijf’ is te koop via deze website.