Fertility Congres 2019: highlights

Fertility-Congres-2019

Op 14 december 2019 vond in Eindhoven het Fertility Congres voor zorgverleners plaats. Zes topsprekers, waaronder dr. Wim Decleer en dr. Annemarie Mulders vertelden hoe milieu, voeding en leefstijl de vruchtbaarheid kunnen beïnvloeden. In dit artikel deel ik een aantal inzichten met je.

Gezonder leven geeft meer kans op zwangerschap

De rode draad tijdens het Fertility Congres is de impact van leefstijl. Als je een kinderwens hebt, is het erg belangrijk om goed naar je gezondheid te kijken. En dit geldt niet alleen voor de wensmama, maar zeker ook voor de man. Diverse onderzoeken tonen aan dat leefstijl grote invloed heeft op de kwaliteit van zaadcellen. Roken bijvoorbeeld heeft een enorm negatief effect van zo’n 50% minder vruchtbaarheid.

Om stellen hierbij te helpen, heeft Erasmus MC een fantastisch online leefstijlprogramma opgezet waar iedereen die zwanger wil worden, aan mee kan doen. Het programma heeft het meeste effect als vrouw én man samen meedoen.

Het programma monitort factoren die uit onderzoek de meeste impact te hebben op vruchtbaarheid:
– hoeveelheid groente die je eet
– hoeveelheid fruit die je eet
– inname van foliumzuur
– roken
– drinken

Voor verschillende hoeveelheden, krijg je verschillende punten. Het bijzondere is, dat als je je leefstijl met 1 punt verbetert, je 17% meer kans hebt op een zwangerschap. Bijvoorbeeld door meer groente te eten, kun je al een enorm positieve verandering bereiken. In onderzoeken door Erasmus bleek dat maar liefst 75% van de deelnemers te weinig groente eet.

Het abonnement voor 26 weken kost slechts € 14,95 en verzekeraars die aangesloten zijn bij Zilveren Kruis/Achmea vergoeden het programma. Het is een makkelijke manier, online ondersteund, om effectieve stappen te zetten in het verbeteren van je vruchtbaarheid.

Telomeren: het verband met gezondheid

Telomeren, misschien heb je er nog nooit van gehoord. Het zijn beschermkapjes aan het einde van een DNA-streng. Je kunt het vergelijken met het plastic kapje aan een schoenveter. Iedereen is geboren met een bepaalde lengte telomeren. De een wat korter, de ander wat langer. Tijdens het ouder worden, wordt je telomeerkapje steeds korter en de veter gaat rafelen. Als je gezegend bent met een extra lange telomeer, dan geeft dat een positief uitgangspunt voor je levensverwachting. De telomeerlengte is genetisch bepaald en wordt generatie op generatie doorgegeven.

Maar als je geboren bent met een kort beschermkapje, niet getreurd. Want steeds meer onderzoeksresultaten tonen aan dat je invloed kunt uitoefenen op de telomeerlengte door een gezonde leefstijl. Zo maken roken, luchtverontreiniging en overgewicht je kapjes sneller kort. En heeft bijvoorbeeld gezonde voeding een positief effect op je kapje. Prof. dr. Wim Vanden Berghe maakte de heldere vergelijking met een zandloper. Je hebt geen invloed op de grootte van je zandloper. Maar je hebt wel invloed door leefstijl hoe snel het zand naar beneden zakt. Hoewel steeds meer onderzoeken laten zien dat de telomeerlengte van invloed is op je gezondheid, zijn er nog geen harde data bekend over de invloed op de vruchtbaarheid.

In de Chinese Geneeskunde werken we met een concept dat parallellen heeft met telomeren: Jing. Jing is levensenergie. Prenatale Jing is de hoeveelheid en kwaliteit levensenergie die je van je ouders hebt meegekregen. Hier moet je het mee doen in je leven. Postnatale Jing is energie die je uit ademhaling en voeding haalt. Hoe meer postnatale Jing je hebt, hoe minder je hoeft te putten uit je potje levensenergie. Zo bijzonder dat de Chinezen dit al duizenden jaren geleden door hadden!

Kans uitkomst IVF voorspellen

Een van de lezingen op het Fertility Congres ging over een nieuwe test. ReceptIVFity is een test die inzicht geeft in de kans op succes bij IVF en ICSI. Deze test kun je doen voordat je een traject in gaat. Het geeft op basis van de het vaginale microbioom (vaginale bacteriën) aan of de baarmoeder in optimale doen is voor innesteling. Het kan je helpen bij het timen van het IVF of ICSI traject.

Deze ontwikkelingen juich ik toe. Een vruchtbaarheidstraject is fysiek en mentaal een pittig traject. Dat wil je op het meest gunstige moment doen. De test wordt op dit moment nog niet vergoed door de zorgverzekeraars. Een groot nadeel bij deze test, vind ik het ontbreken van hulp bij een ongunstig profiel. Als je in de categorie ‘lage kans, 5,9% succes’ valt, weet je dus niet wat je zou kunnen doen om je microbioom te verbeteren. Dat stelt de betrokkenen met een kinderwens voor een hele lastige keuze zonder handvatten. Hoewel je in een aantal maanden je micribioom kan verbeteren, is het onduidelijk hoe dat kan. Soms gaan wensouders met zelfmedicatie als probiotica aan de slag, maar dat lijkt soms juist negatief uit te pakken. Uiteraard moet iedereen de keuze voor een dergelijke test zelf maken in overleg met de behandelend arts. Maar deze kanttekening maak ik er wel bij.

Daling vruchtbaarheid, klopt dat wel?

Greetje van den Eede, kinderwensconsulente en auteur van het boek ‘Vruchtbaarder dan je denkt‘ maakt korte metten met het negatieve beeld over een lagere vruchtbaarheid. Eigenlijk zijn er helemaal geen goede cijfers over hoeveel mensen kampen met een onvervulde kinderwens. Het is een inschatting op basis van het aantal geboortes. En dat neemt ook om andere redenen af, bijvoorbeeld omdat de trend is naar minder grote gezinnen.

Heb je een kinderwens, dan is er van alle kanten druk. Maar nog steeds is 85% van de stellen die zwanger proberen te worden, spontaan binnen 1 jaar zwanger. 93% is dat binnen 2 jaar en 96% binnen 3 jaar. Een goed lopende cyclus is de basis voor vruchtbaarheid. Na het stoppen met de pil kan het wel tot 9 maanden duren voordat een cyclus regelmatig is met een goede eisprong. Er is dus een enorm grote kans dat je binnen 3 jaar natuurlijk zwanger wordt. Vaak wordt de tijd niet genomen en eerder met een medisch vruchtbaarheidstraject begonnen. De kansen op een zwangerschap van een vruchtbaarheidsbehandeling worden vaak overschat. En er is een onderschatting van de kans op zwanger worden op eigen kracht.Als er geen medische afwijking wordt gevonden en je de boodschap krijgt: ‘probeer het nog maar een jaar’, dan voelen mensen met een kinderwens zich vaak in de kou staan. Actieve begeleiding kan hier een positieve rol in spelen, bijvoorbeeld advies voor een gezondere leefstijl. Maar ook vrouwen leren hoe hun cyclus werkt en wanneer de vruchtbare periode is. Dat is een van de belangrijkste dingen die ik toevoeg in mijn werk als gespecialiseerd acupuncturist. Dr. Decleer onderstreepte het belang hiervan nog eens tijdens de paneldiscussie:

“Vrouwen kennen vandaag de dag te weinig hun eigen lichaam en hun eigen cyclus”.