Happy Valentine! Verklaar de liefde aan jezelf.

Bodypositive

Dit is een liefdesverklaring. Voor jou.
Je bent prachtig. Precies zoals je bent.

Vandaag is het Valentijnsdag, de dag van de liefde. Misschien verras je je partner, stuur je een kaartje naar een geheime liefde. Of wellicht heb je helemaal niks met deze feestdag en laat je het geruisloos aan je voorbij gaan. Hoe je Valentijnsdag ook viert, ik zou je willen uitnodigen om dit jaar de liefde aan jezelf te verklaren.

Blij met je lijf

Uit onderzoek blijkt dat 30% van de vrouwen een jaar van haar leven zou opgeven om het ideale figuur te krijgen. Wat is dan ideaal? In het Westen hebben we een gedeelde norm van wat mooi en gezond is. Namelijk dun, strak en rechte witte tanden. Als we niet voldoen aan dat plaatje, kan dat leiden tot een negatief zelfbeeld. In de media zien we vooral het perfecte plaatje waar bijna geen vrouw aan kan voldoen. Natuurlijk juich ik een gezonde leefstijl met goed eten en bewegen toe. Maar er zijn meer varianten mogelijk dan de steeds populairder wordende ‘killer body’.

Vriendelijk zijn voor jezelf

Dove staat bekend om de reclames waarin de diversiteit van vrouwen centraal staat. In deze video wordt een test gedaan waarin het verschil tot uiting komt tussen hoe je jezelf ziet en hoe anderen je zien. Conclusie: we kunnen bikkelhard zijn over ons eigen uiterlijk. Laten we dit eens omdraaien. Als je de volgende keer in de spiegel kijkt, benoem je waar je blij van wordt. Behandel jezelf zoals je een goede vriendin zou behandelen. Daar zeg je ook niet telkens tegen dat die bovenbenen wel wat smaller mogen of de tanden rechter. Bovendien is zij veel meer voor jou dan dat ene lichaamsdeel.

Body positivity voorbeelden

Vorig jaar zette de trend naar lichaamsdiversiteit meer door. Op dit moment heeft de hashtag #bodypositive al 8,4 miljoen hits. Verschillende vrouwen die niet voldoen aan het ‘ideale schoonheidsplaatje’ worden belangrijke influencers. Laat je eens inspireren door de volgende vrouwen:

  • Megan Jayne Crabbe is door body positivity gaan houden van haar lichaam en inspireert andere vrouwen om dat ook te doen.
  • Jessamyn is een yogalerares die er niet uit ziet als de meeste yogi. Jessamyn laat zien dat je ook met een ronder lichaam heel fit en beweeglijk kunt zijn.

3 tips om te starten

Om een eerste stap te zetten vriendelijker te zijn tegen je eigen lijf, geef ik je drie tips.

  1. Geef jezelf regelmatig complimenten. Niet over het uiterlijk, maar over andere dingen.
  2. Sta een stil bij het wonderlijke van je lichaam. Ongelooflijk wat dat iedere dag voor je doet. Je hart klopt dagelijks meer dan 100.000 keer. Je longen ademen zo’n 23.000 keer per dag in. Elke dag stroomt 11 liter eten, drinken en spijsverteringssappen door ons 9 meter lange spijsverteringskanaal.
  3. Draag kleding waar je je comfortabel in voelt en die goed passen. Dus op naar de kringloop met die maat te kleine jurk of die spijkerbroek met een té erge low waist.

Photo by Element5 Digital on Unsplash