Boek: het wonder daaronder – alles over de vagina

Boek het wonder daaronder

Een van de meest zichtbare verschillen tussen man en vrouw is het geslachtsdeel. Vagina, voorbips, puni, poes… niet alleen veel kleurrijke namen, maar ook nog veel misverstanden over het wonder daaronder. Dit boek neemt je mee in de wereld van de vagina.

De lonely planet-gids voor down under

Zo noemde Women’s health dit boek waarin alles over de vagina beschreven staat. Het boek is geschreven door de twee Noorse studentes geneeskunde Nina Brochmann en Ellen Støkkendahl. Met dit boek willen ze de misverstanden over het vrouwelijke geslachtsdeel de wereld uit helpen. Zo vertellen ze in deze uitzending van RTL Late Night over de mythe van het maagdenvlies.

De wereld van de vagina in 288 pagina’s

De twee dames bespreken een groot aantal onderwerpen: de bouw van de vagina, vaginale afscheiding, menstruatie, seks, anticonceptie en problemen zoals endometriose en urineverlies. Omdat het zo breed ingestoken is, zal het ene onderwerp je meer aanspreken dan het andere. Het boek is makkelijk geschreven, met helder taalgebruik en af en toe een goede grap.

Mijn eye-openers

Gezien mijn specialisatie in de behandeling van vrouwen, weet ik vrij veel over het onderwerp. Toch had ook ik tijdens het lezen een paar keer een ‘Aha, zit dat zo!’ moment. Wat dacht je hiervan:
– voordat we de pubertijd in gaan zijn we al 1/3 van de eicellen kwijt.
– bij gebruik van de pil verlies je elke maand even veel eicellen als een vrouw die geen hormonale anticonceptie gebruikt. Tot aan de eisprong blijft alles precies hetzelfde.
– je cyclus kan ook een jetlag krijgen. Door te reizen in verschillende tijdzones kan je menstruatie een tijdje uitblijven.

Lezen of liever laten liggen?

Het is een makkelijk leesbaar boek met veel wetenswaardigheden. De stellingen en uitspraken worden onderbouwd met verschillende onderzoeken. Vanuit Chinese Geneeskunde bekijken we sommige onderwerpen net wat anders zoals ‘stolsels bij menstruatie horen erbij’ en ‘een tijdje stoppen met de pil is nergens goed voor’. Toch vind ik het boek een echte aanrader. Interessant, leest makkelijk weg en regelmatig gegrijnsd.

Dit bericht is gepost in Boeken. Bookmark de link.