Menstruatie: wat is normaal?

Menstruatie wat is normaal

De menstruatie speelt een grote rol in het leven van vrouwen. Veel vrouwen vinden het vreselijk en allesbehalve een pretje. Ongesteld gaat gepaard met pijn, kramp, ongemak, hevig bloedverlies, hoofdpijn en emotionele buien. Wist je dat 59% van de vrouwen zich wel eens ziek meldt vanwege klachten tijdens de menstruatie?

Als je het niet kent, is het bijna niet voor te stellen hoe pijnlijk menstruatiekrampen kunnen zijn. Humberto Tan heeft d.m.v. een apparaat gevoeld hoe het is om ongesteld te zijn. Benieuwd hoe hij het vond? Bekijk dit filmpje maar eens!

Je menstruatie kan je heel veel vertellen over je gezondheid en de staat van je hormoonhuishouding. Maar wat is een ‘normale’ menstruatie?
Als acupuncturist hanteer ik de volgende uitgangspunten:

  • Cycluslengte: tussen de 26 en 31 dagen
  • De periode van ongesteld zijn: 3 – 7 dagen
  • De hoeveelheid bloedverlies: 50 tot 100 ml per cyclus
  • Kleur: lichtrood in het begin en wordt langzaam wat donkerder.

 

Cycluslengte bijhouden

Vaak houden vrouwen de cyclus bij als ze zwanger willen worden. Het is ook verstandig om het bij te houden als je menstruatieklachten hebt. Hierdoor krijg je inzicht in het verloop van je cyclus. Met een app zoals Clue kun je het makkelijk bijhouden.

 

Hoeveelheid bloed

Hoe kun je meten wat 50 – 100 ml is? Door te kijken hoeveel tampons of maandverband je in totaal gebruikt. Eén volle normale tampon is 4 ml, een large tampon is 8 ml. Eén vol normaal maandverband is 4 ml, een nacht maandverband is 10 ml. Als je na drie dagen al een inlegkruisje kunt gebruiken; dan verlies je waarschijnlijk te weinig bloed.

 

Kleur bloed

De kleur verandert dus tijdens je periode. Grote stolsels, vreemde geur, waterig, kleverig: dit hoort er niet bij.

 

Metafoor

Volgens de Chinese geneeskunde moet de menstruatie pijnvrij verlopen met minimale symptomen voor en tijdens de menstruatieperiode. Menstruatie wordt ook wel ‘Rode draak’ genoemd. Rood is niet alleen de kleur van bloed, maar ook van geluk. Is jouw ‘rode draak’ getemd of ongetemd?

 

Makkelijke tip

Neem de dagen dat je ongesteld bent voldoende rust. In traditionele culturen werden vrouwen die ongesteld waren een paar dagen verlost van alle verplichtingen. Voldoende rust op de dagen dat je menstrueert, vergroot je vitaliteit voor de rest van de maand.

Heb je meer ondersteuning nodig om de ‘rode draak’ te temmen? Acupunctuur helpt!

 

Photo by Derek Thomson on Unsplash

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *