Misselijkheid tijdens de zwangerschap

Zwangerschap misselijkheid

Veel zwangere vrouwen hebben last van misselijkheid. Dat kan variëren van een mild weeïg gevoel in de buik tot veel braken met kans op uitdroging. Meestal zijn de klachten na 3 maanden voorbij. In ernstige gevallen kan het de hele zwangerschap aanblijven. Ondanks de naam ‘ochtendmisselijkheid’ kan de misselijkheid de hele dag voorkomen.

Altijd weer die hormonen

Het is niet precies duidelijk waarom de meeste zwangere vrouwen last krijgen van misselijkheid. Waarschijnlijk is het je hormoonhuishouding: de extra aanmaak van het hormoon HCG. Je lichaam moet zich hierop aanpassen en dat lukt niet bij alle vrouwen even goed. Meestal is behandeling niet nodig. Als de klachten erg heftig zijn, dan worden soms medicijnen voorgeschreven.

Hoe bekijkt Chinese Geneeskunde ochtendmisselijkheid?

Als je zwanger wordt, maakt je lichaam een grote metamorfose door. Er gebeurt heel veel in je buik. Je hebt geen cyclus en menstruatie meer. Het kleine mensje dat groeit, vraagt veel energie. Meestal is de energie in je buik omlaag gericht: je spijsvertering, naar het toilet gaan, menstrueren. Als je lichaam in balans is, zijn Yin en Yang even goed gevuld. Als door de wisselende omstandigheden een tekort ontstaan in het Yin, dan kan Yang gaan rebelleren. Vergelijk dit met een weegschaal waar aan één kant te weinig op ligt. Dan vliegt de andere kant omhoog. Zo ontstaat misselijkheid en overgeven in de eerste maanden van de zwangerschap. Als je voor de zwangerschap al een laag energieniveau had of spijsverteringsklachten, dan is Chinees gezien de kans groter dat je deze klachten krijgt.

Uitdroging voorkomen

Het is heel belangrijk om dehydratie te voorkomen. Zelfs lichte uitdroging kan de misselijkheid verergeren. Ook al staat drinken je misschien tegen, probeer toch regelmatig kleine slokjes water te drinken. Kamille-, pepermunt- en gemberthee werken verzachtend voor de maag. Gemberthee kun je het beste beperken tot twee koppen per dag, omdat anders de maag weer te warm wordt. Koolzuurhoudende drankjes helpen soms ook goed. Mineraalwater met wat limoen of citroen is een gezondere keuze dan cola of sinas.

Polsbandje tegen misselijkheid

Een seaband is een elastisch bandje tegen misselijkheid dat voor reisziekte bij kinderen wordt verkocht. Ook voor misselijkheid tijdens de zwangerschap kan het goed helpen. Aan de binnenkant van het bandje zit een drukknop. Dit knopje drukt op een bepaald acupunctuurpunt, Pericard 6. Dat punt zit tussen de twee pezen, ongeveer twee duimen van de binnenkant van de pols.

Acupunctuur vermindert de klachten

Verschillende onderzoeken tonen aan dat acupunctuur op Pericard 6 helpt om sneller van de misselijkheid af te komen of te verlichten (o.a. Smith 2002). Dit is het punt waar de seaband op geplaatst wordt. Mijn ervaring is dat andere puntcombinaties zoals door bekende leraren als Maciocia en Betts worden genoemd, nog beter werken. Zeker als er sprake is van forse misselijkheid en overgeven. Omdat dit het prille geluk enorm in de weg kan staan, adviseer ik om bij misselijkheid tijdens de zwangerschap contact op te zoeken met een acupuncturist. Zodat je weer kunt genieten van je zwangerschap.


Afbeelding via pixabay