Moxa bij stuitligging vergroot de draaikans

Moxa bij stuitligging

Als je hoort dat je kindje met de billen of voeten naar beneden ligt, is dat meestal even schrikken. Je maakt je zorgen dat de stuitligging tot een uitwendige versie of keizersnede leidt. De onrust is meestal onnodig. Rond week 32 draaien de meeste baby’s vanzelf met het hoofd naar beneden. Mocht het er op lijken dat dit niet vanzelf gebeurt, overweeg dan moxa. 

Moxatherapie voor stuitligging

Moxatherapie vergroot de kans enorm dat je kindje spontaan gaat draaien. Moxa is bijvoetkruid (Artemisia vulgaris) dat aangestoken wordt en daarmee energie en warmte aan het lichaam geeft. Bij een stuitligging worden twee moxastaven (vergelijkbaar qua vorm met een sigaar) bij het acupunctuurpunt Blaas 67 gehouden. Blaas 67 zit aan de buitenkant van je kleine teen (net buiten de nagelhoek). Door het verwarmen van dit punt, stuur je warmte en energie naar je bekken. De prikkel in je bekken geeft een signaal naar je baby.

Is deze behandeling voor mij geschikt?

Steeds vaker wijzen verloskundigen op moxa als aanvullende therapie. Je kunt terecht voor moxatherapie bij stuitligging als je tussen week 33 en 36 bent. Het meest effectief is als je in week 33 of 34 start. Er zitten geen risico’s aan deze behandeling. De warmte is aangenaam en het is pijnloos. De moxastaaf wordt namelijk niet op de huid, maar ongeveer een centimeter er vanaf gehouden. Omdat je zelf niet meer goed bij je kleine teen kunt, is het belangrijk dat iemand in je omgeving twee weken elke dag 15 minuten tijd voor je maakt om moxa bij je kleine teen te houden.

Onderzoek toont werking aan

Ineke van den Berg, onderzoeker bij Erasmus MC heeft in 2010 onderzoek gedaan naar de werking van moxa bij stuit. En het resultaat mag er zijn: met moxa is de kans op draaien naar de goede houding vele malen groter. Ineke benadrukt wel dat het alleen geschikt is voor gezonde zwangere vrouwen. Daarom is het advies van de verloskundige of gynaecoloog heel belangrijk. En ze adviseert om niet moxa via internet te bestellen, maar goede instructie van een erkend acupuncturist te krijgen.

Hoe ziet het behandeltraject eruit?

Je maakt samen met degene die de moxa gaat doen een afspraak.
  • Korte intake met invoeren van je gegevens en aantal gezondheidsvragen.
  • Uitleg over de moxatherapie.
  • Ik laat zien hoe je de moxabehandeling uitvoert.
  • Je begeleider gaat oefenen waarbij ik tips en aanwijzingen geef.
  • Je krijgt moxa en uitleg mee naar huis.
  • Bij vragen of onduidelijkheden kun je later altijd contact opnemen.
  • De kosten voor deze uitleg (45 minuten) inclusief materialen is de prijs van een vervolgbehandeling.

Als je kindje is gedraaid, overweeg dan om je in de laatste 4 weken voor te bereiden op de bevalling met acupunctuur. Dit levert gemiddeld 2 uur korter bevallen op en 60% minder kans op complicaties.

 

Photo by Olliss on Unsplash