Overgang: vloek of zegen?

Voordelen Menopauze

De menopauze is een natuurlijke gebeurtenis die alle vrouwen vroeg of laat meemaken. Voor een deel van de vrouwen is de overgang een uiterst ellendige periode met een scala aan klachten zoals opvliegers en nachtzweten. Dat klinkt niet als een heel aantrekkelijk vooruitzicht. Maar heeft de overgang ook mooie kanten?

Menopauze: nieuwe fase

Menopauze betekent letterlijk ‘laatste menstruatie’. Westerse vrouwen ervaren dit ergens tussen hun 40e en 60e levensjaar. In deze periode neem je vaak afscheid: van je vruchtbaarheid, kinderen die het huis uit gaan, ouders die ziek worden of sterven, je jeugdige uitstraling. Dus helemaal niet zo gek dat je de menopauze kunt ervaren als een fase van verval.

Maar de menopauze biedt de vrouw juist een kans om zichzelf opnieuw krachtig neer te zetten. Eerdere levensfasen staan in het teken van anderen: kinderen krijgen en opvoeden, aan een carrière werken. En nu is er opeens meer ruimte voor jezelf en komen vragen opborrelen als: Waar sta ik voor? Waar wil ik naar toe? Dat kan soms verwarrend zijn, maar het geeft ook meer inzicht.

Stap naar wijze vrouw 

In Chinese Geneeskunde speelt het Hart een grote rol bij de productie en verdeling van Bloed. Tijdens de menstruatie verlies je iedere maand Bloed. Gedurende zwangerschappen wordt ook een groot beroep gedaan op je voorraad om het kindje in je buik te voeden.  De beweging van Bloed is naar beneden en naar buiten. Tijdens de overgang verandert dat: de beweging gaat naar binnen en omhoog. Dat is eigenlijk super gaaf: er stroomt meer Bloed naar je Hart. En hoe voller het hart, hoe meer wijsheid!

Wees trots op deze nieuwe positie 

Onze samenleving is sterk gericht op verjonging. Blijf jong en strak, dan tel je mee. Dat maakt het best lastig om de menopauze als iets moois te zien. In andere culturen worden oudere vrouwen gerespecteerd om hun wijsheid en levenservaring. Zo krijgen Japanse vrouwen meer status als ze ouder worden, waardoor ze zich juist belangrijker en meer gezien voelen. Zou dat invloed hebben op de klachten rondom de menopauze? In Japan zijn opvliegers en nachtzweten veel zeldzamer dan in West-Europa. Laten we leren van andere culturen en de wijsheid en schoonheid van ouder worden omarmen.

Photo by Marivi Pazos on Unsplash

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *