September PCOS Awareness Month

PCOS Awareness Month

Deze maand staat in het teken van PCOS. PCOS staat voor PolyCysteus Ovarium Syndroom. De inschatting is dat 5 tot 10% van de vrouwen PCOS heeft. Waarschijnlijk is dit een te lage inschatting. Want deze complexe aandoening wordt vaak pas ontdekt na het stoppen met de pil omdat er een kinderwens is.

Wat is PCOS?

PolyCysteus Ovarium Syndroom is eigenlijk een verzameling van verschillende symptomen. Om de diagnose PCOS te krijgen, heb je 2 van de volgende 3 symptomen volgens de Rotterdam criteria:

  • Problemen met de eisprong, deze is onregelmatig of helemaal niet aanwezig. FSH is een hormoon dat eiblaasjes rijpt, dit is te laag bij PCOS.
  • Te veel mannelijk hormoon. Dit zie je bijvoorbeeld terug in acné, gezichtsbeharing, overbeharing of juist weinig haar of kalend.
  • 12 of meer onrijpe follikels / cystes per eierstok.

In de praktijk hanteren ziekenhuizen verschillende protocollen om vast te stellen of een vrouw PCOS heeft. De oorzaak is nog onbekend. Wel is duidelijk dat er meerdere hormonen uit balans zijn.

Ongeveer de helft van de vrouwen met PCOS heeft insulineresistentie en daardoor meer kans op de ontwikkeling van diabetes. Meer bewegen en gewicht verliezen is dan een belangrijke stap om de gezondheid te verbeteren.

Impact van PCOS op een kinderwens

Voor vrouwen met PCOS is het soms lastiger om zwanger te worden. Hoge waarden mannelijk hormoon (androgenen) en insuline zijn stoorzenders voor de cyclus, vooral op de eisprong. Dit zie je terug in geen menstruatie of een onregelmatige. Zonder eisprong, helaas geen zwangerschap. Daarom is het heel belangrijk om de eisprong op gang te krijgen of meer cyclussen mét een eisprong te krijgen. Dat vergroot de kans op een zwangerschap.

Ook bij een onregelmatige eisprong is het lastiger om zwanger te worden, omdat je niet zo goed kunt inschatten wanneer de vruchtbare periode is. Twee keer per dag een ovulatietest, temperatuur bijhouden en kijken naar veranderingen in afscheiding (vruchtbaar slijm) helpen hierbij. In het ziekenhuis kan de eisprong opgewekt worden via medicatie als Clomid, Metformine of Gonadotropine (o.a. Menopur). Deze hormonen helpen eicellen te rijpen.

Het verbeteren van je leefstijl met volwaardige voeding, bewegen en stressreductie is voor iedere vrouw met PCOS een verstandige stap.

Visie Chinese Geneeskunde op PCOS

Ook binnen de Chinese Geneeskunde is PCOS een complexe aandoening. En lang niet alle vrouwen hebben alle typische PCOS kenmerken naast weinig/niet menstrueren en ‘druiventrosjes’ in de eierstokken.

Bij PCOS speelt de Nierenergie altijd een rol. De Nierenergie is je reservebatterij. De hoeveelheid energie die hierin zit, heb je meegekregen bij je geboorte. Je leefstijl (balans rust/inspanning, stress) heeft effect op hoe snel dit potje leeg gaat. Bij de ondersteuning van vrouwen met PCOS is het versterken van de Nierenergie altijd onderdeel van de behandeling.

Daarboven op zie ik meestal de volgende verstoringen:

  • zwakke spijsvertering, soms met overgewicht
  • vastzitten van energie

Als je een matig gevulde reservebatterij hebt, dan is het belangrijk dat je energie en voedingsstoffen uit eten haalt. Als je spijsvertering zwak is, lukt dat niet zo goed. Daardoor mis je essentiële voedingsstoffen om een eicel goed te laten rijpen. Ook kun je ‘Damp’ ontwikkelen, dat is een soort restafval dat in je darmen ontstaat als je niet goed verteerd. Bij Damp zie je symptomen als een wattig hoofd, overgewicht, slijm in de sinussen, vermoeidheid, Michelin poppetje gevoel. Damp kan dus overal in je lichaam zitten, ook in de eierstokken waardoor de eisprong niet soepel verloopt. Na het springen moet je follikel zich een weg banen door een moeras!

Als je energie vast zit, kan het dus niet lekker stromen. Zwanger worden is een delicaat proces, en vastzitten van energie heeft een negatief effect op de hormonen. Vastzittende energie zorgt ook voor extra warmte. Bovengenoemde damp dikt dan in en wordt slijm. Slijm is plakkerig en zwaar en zet je weer een aantal stappen terug in het delicate proces.

Acupunctuur is een goede ondersteuning als je PCOS hebt en een kinderwens. Mag ik je helpen? Maak dan een afspraak!

Photo by averie woodard on Unsplash