Recept: broccolirijst met biefreepjes

biefreepjes broccoli rijst

De lever is volgens de Chinese geneeskunde verbonden met de lente. De kleur groen hoort daar ook bij, dus weer tijd voor meer groen op je bord! Broccoli is een fantastische groente. Door het stofje DIM (en de groene kleur) ondersteunt het de lever bij ontgiften van het lichaam. In de lente heeft je lichaam ook weer behoefte aan lichter eten. Rijst van broccoli of bloemkool is lichter dan gewone rijst en je hebt meteen een extra portie groente binnen. Broccoli heeft een frisse, koude energetica, dus voor je spijsvertering is het wel beter om het even te koken of te roerbakken.

Broccolirijst met biefreepjes

30 minuten bereidingstijd / 2 personen

Ingrediënten (bij voorkeur biologisch):

  • 500 gram broccoli
  • 2 uien
  • 1 puntpaprika
  • 1 paksoi
  • 200 gram biefreepjes
  • 2 tl chilivlokken
  • 2 teentjes knoflook
  • 2 el sesamzaadjes
  • 25 gram pinda’s
  • 2 el sojasaus

Was de broccoli, snijd klein en maal deze in een keukenmachine (of gebruik een scherp mes en snijd de broccoli heel fijn). Pel en snipper de ui. Was de puntpaprika, verwijder de zaadlijsten en snijd in stukken. Was de paksoi en snijd in repen (houd het witte en groene deel van elkaar gescheiden). Verwarm bakolie in een wok of grote koekenpan en roerbak de biefreepjes 1 minuut op een hoog vuur. Schep de biefreepjes vervolgens uit de pan. Roerbak nu de puntpaprika, ui en het witte deel van de paksoi 5 minuten op een middelhoog vuur. 

Meng de sojasaus met chilivlokken en citroensap in een kommetje en knijp de knoflook erboven uit. Doe de sojasaus, biefreepjes en het bladgroen van de paksoi bij de groenten en roerbak nog 1 minuut. Verhit bakolie in een andere koekenpan en rooster de sesamzaadjes 1 minuut. Voeg de broccolirijst toe en roerbak nog 1 minuut mee (niet te lang want het is lekker als de broccoli nog een ‘bite’ heeft). Serveer de broccolirijst met de gewokte biefreepjes en paksoi. Garneer het gerecht met de pinda’s.

Tips:
Vega? Kies dan i.p.v. biefreepjes voor tofublokjes.  
Voor wat extra spice kun je een theelepel sambal meewokken.

Gezond eten gemakkelijk gemaakt

Ik ben trotse partner van Ekomenu, we delen de visie dat gezonder worden begint met goede voeding. De Chinese geneeskunde staat voor advies ‘op maat’ en dat geldt ook voor voeding. Er is niet één manier van eten die goed is voor iedereen, want ieder mens is anders. Daarom heeft Ekomenu de keuze uit verschillende leefstijlen, van vegan tot koolhydraatarm. 

De weekmenu’s helpen je gezonde maaltijden op tafel te zetten met biologische ingrediënten, direct van de boer. Als partner mag ik je 35% korting geven op je eerste bestelling.