Veel bloedverlies bij de menstruatie

Hevig bloedverlies

Maar liefst 1 op de 5 vrouwen heeft last van veel bloedverlies bij de menstruatie, ook wel menorragie genoemd. Dit is behoorlijk lastig. Zeker met dit mooie weer, waarin je graag korte, dunne en lichte kleding draagt. Dan is het heel vervelend als je maandverband of tampon het niet houdt en gaat lekken. Een zware menstruatie kan zo’n impact hebben op je leven dat je tijdens de ongesteldheid sporten en gezellige uitjes liever overslaat.

De oorzaken van hevig bloedverlies

Soms is er een duidelijke oorzaak voor het bloedverlies. Denk aan een poliep, vleesboom, adenomyose. Ook een koperspiraal, bepaalde medicijnen zoals Prednison of de beginnende overgang kunnen een oorzaak zijn voor forser verlies van menstruatiebloed. Daarom is het belangrijk om altijd een check te laten doen door de huisarts of gynaecoloog.

In meer dan de helft van alle gevallen is helemaal geen duidelijke oorzaak te vinden. Dan heeft de Westerse Geneeskunde een beperkte range aan behandelmogelijkheden. Of ze hebben een behoorlijke impact. Zo wordt bij de Novasure behandeling baarmoederslijmvlies weggehaald. Het voordeel is dat de behandeling maar heel kort duurt, onder plaatselijke verdoving kan en je snel herstelt. Het nadeel is dat baarmoederslijmvlies een essentieel ingrediënt is voor een zwangerschap.  De Novasure behandeling is daarom niet geschikt als je nog een kinderwens hebt.

Acupunctuur is effectief bij menorragie

In mijn praktijk heb ik meerdere vrouwen kunnen helpen die kampten met hevig bloedverlies tijdens de menstruatie. Doodmoe werden van zoveel bloedverlies. Zij zijn erg opgelucht dat ze niet meer dagen aan huis en toilet gekluisterd zijn of zich ziek moeten melden. En weer een witte broek aan kunnen met het mooie weer!

Hoe ziet een behandeltraject met acupunctuur eruit?

Prioriteit 1 is het verminderen van de heftigheid van het bloeden. Hiervoor plannen we een afspraak tijdens je menstruatie. Maar we pakken niet alleen het symptoom aan, maar ook de oorzaak waarom je zoveel bloed verliest. In de Chinese Geneeskunde zien we verschillende oorzaken voor dit probleem. Bijvoorbeeld omdat je spijsvertering niet goed functioneert en je daardoor uitgeput bent. Je lichaam is dan niet krachtig genoeg om de bloedstroom goed te controleren. Of je thermostaat staat veel te hoog, waardoor je menstruatiebloed onstuimig door de warmte wat onstuimig wordt. Een andere oorzaak die we veel zien, is het vastzitten van oud menstruatiebloed. In een intakegesprek ga ik als een Sherlock Holmes op zoek naar de oorzaak en dat aanpakken, zodat je ook op de lange termijn klachtenvrij blijft.

Benieuwd hoe een ‘normale’ menstruatie eruit ziet? Lees hier verder.

Photo by Jandro Martinez on Unsplash

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *