Voorbereiden op bevalling met acupunctuur

Mannheim bevallen

Bevallen is voor veel vrouwen een spannend moment waar je je zo goed mogelijk op wilt voorbereiden. Wetenschappelijke studies hebben aangetoond dat acupunctuur helpt. Het maakt bevallen korter, gemakkelijker en veiliger.

36 weken zwanger

De bevalling komt nu echt dichterbij. Het verlof gaat in, dus je kunt het nu rustiger aan gaan doen. Zeker als je voor de eerste keer gaat bevallen, dan is het ook spannend. Daarom bereid je je zo goed mogelijk voor op deze bijzondere gebeurtenis.

Vanaf deze week ga je wekelijks naar de verloskundige om je voor te bereiden op de bevalling. Hier word je onderzocht op problemen als zwangerschapsdiabetes en hoge bloeddruk.  Bovendien doe je in deze laatste periode rustig aan, want er is genoeg tijd om te ontspannen. Toch kun je ook last krijgen van allerlei ongemakken als brandend maagzuur, constipatie, spataders, aambeien, tandvleesbloedingen, dikke handen en voeten.

Werking van acupunctuur

In Duitsland is voorbereiden met acupunctuur wijd verspreid in ziekenhuizen en verloskundigenpraktijken. Er zijn diverse onderzoeken gedaan naar de effectiviteit ervan. Zo heeft de Universiteit van Mannheim een studie onder 800 zwangere vrouwen uitgevoerd. Drie groepen werden gevormd:
1. Vrouwen die behandeld werden volgens het schema van de Duitse gynaecoloog Dr. Römer
2. Vrouwen die een placebo behandeling kregen.
3. Vrouwen die geen behandeling ondergingen.
De eerste groep blijkt gemiddeld 2 uur korter te bevallen en 60% minder complicaties te hebben. Dat wil jij toch ook?

Voorbereiden op bevallen

In Nederland kun je deze ondersteuning krijgen bij een acupuncturist. De laatste vier weken van de zwangerschap krijg je één keer per week een behandeling. Hierbij worden acht dunne naaldjes geplaatst volgens het protocol van Römer. Bij je buik blijven we uit de buurt, want de naaldjes komen onder de knie, boven de enkel en aan de kleine teen. Je kunt tijdens de behandeling zitten, zodat je tijdens de behandeling lekker kunt ontspannen in een gemakkelijke houding. Mocht je last hebben van klachten zoals brandend maagzuur of spanning, dan wordt dat meteen mee behandeld.

Photo by Arteida MjESHTRI on Unsplash