Vrouwencirkel: de kracht van samen zijn

vrouwencirkel

Afgelopen maandag was het Nieuwe Maan, een symbolisch moment van een nieuw begin. Die avond sloot ik voor de eerste keer aan bij een vrouwencirkel, georganiseerd door Kathelijne van Beek. Ik was nieuwsgierig naar dit fenomeen dat over de hele wereld sterk groeiend is. En wilde graag ervaren of het iets voor mij is.

Vrouwencirkel: wat is het?

Bij een vrouwencirkel komt een groep vrouwen samen om te delen, te leren, contact te maken en elkaar te helpen groeien. Het zitten in een kring versterkt het gevoel van gelijkheid en saamhorigheid. Een cirkel kent geen hiërarchie. In de kring is ruimte om kwetsbaar te zijn, want ‘what happens in the circle, stays in the circle’.

Om de vrouwencirkel voor iedereen een plezierige plek te maken, zijn er een aantal richtlijnen waar je als groep in kunt groeien. Zo is het de uitdaging om zonder oordeel te luisteren en niet al bezig te zijn met jouw antwoord als iemand aan het praten is. En dat je als groep stilte omarmt en je daar niet ongemakkelijk bij voelt.

The red tent

In vroegere culturen was het heel gebruikelijk dat vrouwen veel tijd samen doorbrachten. Vrouwen waren er voor elkaar: te helpen, te troosten, te lachen. Wijsheid werd mondeling doorgegeven, daarvoor moest je elkaar zien en spreken. De groep ondersteunde je tijdens de bevalling, zorgde voor je in de kraamtijd en hielp je met uitdagingen van het prille  moederschap. Jonge vrouwen hadden respect voor de kennis en ervaring van de oudere vrouwen

In onze huidige maatschappij is meer focus op het individu in plaats van de groep. Masculiene, ‘Yange’ eigenschappen zoals groei, dynamiek en power worden meer gewaardeerd dan feminiene, ‘Yinne’ eigenschappen als zorgzaamheid, rust en kwetsbaarheid. Vrouwen kunnen anno 2019 prima hun mannetje staan. Qua opleiding, carrière en financiële zelfstandigheid: de Yange kant is goed ontwikkeld. Om de balans goed te houden, is het belangrijk ook de vrouwelijke kant te voeden. Een vrouwencirkel is daar een prachtige plek voor is mijn ervaring.

Mijn ervaring met de women’s circle

Ik vind het fijn om met open hart door het leven te gaan en veel te geven en te delen. Dat is niet altijd gemakkelijk. Soms word je teleurgesteld door het gedrag van anderen. Waardoor de neiging ontstaat om je te wapenen, te verharden.  Het samenzijn met andere vrouwen in een veilige setting helpt me om dicht bij mezelf te blijven. Het was een bijzondere ervaring die ik iedere vrouw kan aanraden.

Tijdens de vrouwencirkel hebben we een bijzondere oefening gedaan die ik graag met jullie wil delen. Ga rustig zitten, adem diep naar je onderbuik. Visualiseer de kwaliteiten in jezelf die je wilt laten groeien. Plant vervolgens symbolisch wat zaadjes in een potje en verzorg deze een maand lang met water en liefde. Zodat de kwaliteiten in jezelf verder kunnen groeien. De kwaliteiten kun je eventueel op het potje schrijven.

“Each time women gather in circles with one another, the world heals a little more.”

Photo by Priscilla Du Preez on Unsplash

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *