Zorgverzekering 2021: vergoeding acupunctuur

vergoeding alternatieve zorg 2021

Acupunctuur wordt vergoed vanuit de noemer ‘alternatieve zorg’, dit is een onderdeel van de aanvullende verzekering. De vergoedingen en premies van 2021 zijn inmiddels bekend. Als je volgend jaar gebruik wilt maken van acupunctuur, dan kan het interessant zijn om een aanvullende verzekering af te sluiten.


Veel zorgverzekeraars verlagen de vergoeding

Vorig jaar verlaagde VGZ de vergoedingen voor alternatieve zorg fors. Dit jaar doen CZ, OHRA en Zilveren Kruis dat. Menzis houdt de hoogte van de vergoeding gelijk voor acupunctuur. Daar waar in 2020 OHRA nog een interessante keuze was vanuit de alternatieve zorg, heeft OHRA de vergoeding in 2021 enorm verlaagd. Als je de vergoeding van acupunctuur belangrijk vindt, kijk dan ook eens naar zorgverzekeraars als Salland. 

CZ
In 2020 zit in de aanvullende verzekering basis nog een vergoeding van €250, deze vervalt in 2021. In de verzekeringen ‘Plus’ en ‘Top’ wordt de vergoeding met maar liefst € 100 verlaagd.

OHRA
Ohra verlaagt de vergoeding voor alternatieve zorg fors. De maximale vergoeding per dag zakt met €5 naar €40. Bij OHRA aanvullend gaat de vergoeding totaal van € 250 naar €200. Bij OHRA extra aanvullend wordt de totale vergoeding met €150 verlaagd naar €350. Bij OHRA uitgebreid is de totale vergoeding geen €750 meer maar €500.

VGZ
VGZ heeft vorig jaar de vergoeding totaal en per dag fors verlaagd, dit jaar blijven de vergoedingen voor alternatieve zorg gelijk.

Menzis
Menzis wijzigt niets in de vergoeding van alternatieve zorg.

Zilveren Kruis
In drie aanvullende pakketten verlaagt Zilveren Kruis de vergoeding met € 100.

Minder gunstige keuze

Als je de hoogte van vergoeding van alternatieve zorg belangrijk vindt, dan zijn deze zorgverzekeringen minder handig.

Interpolis

Interpolis vergoedt alleen als de acupuncturist lid is van de NAAV (Nederlandse Artsen Acupunctuur Vereniging). Dat een acupuncturist ook Westers opgeleid is, zegt niet veel over zijn of haar kwaliteiten als therapeut in de Chinese geneeskunde. Een beroepsvereniging als de NVA waar ik bij aangesloten ben, stelt hoge eisen op medische basiskennis, therapeutische vorming en vakinhoudelijke kennis.

Budgetverzekeringen

Goedkope verzekeringen zoals Anderzorg, Besured, Bewuzt, Hema en Ditzo hebben geen vergoeding voor alternatieve zorg. FBTO biedt de optie alternatieve zorg in 2021 niet meer (in 2020 nog wel). 

 

Check je persoonlijke situatie

In dit artikel heb ik toegelicht dat berekeningen voor zorgverzekeringen complex zijn en voor iedere persoon anders (o.a. door collectiviteitskorting). Bij het afsluiten van een zorgverzekering kijk je namelijk niet alleen naar de kosten van de aanvullende verzekering, maar ook naar de hoogte van de basispremie en eventueel tandverzekering. 

Als je weinig gebruik maakt van zorg, kan het een keuze zijn om geen aanvullende verzekeringen af te sluiten. Tip: leg dan een potje voor zorg aan, waar je iedere maand een bedrag naar overmaakt. 

 

Your health is an investment

Not an expense