Hoe kan moxa therapie helpen bij stuitligging?

Als je hoort dat je kindje met de billen of voeten naar beneden ligt, is dat meestal even schrikken. Je maakt je misschien zorgen dat de stuitligging tot een uitwendige versie of keizersnede leidt. De onrust is meestal onnodig. Voor de 36e week draaien de meeste baby’s vanzelf met het hoofd naar beneden. Wil je de kans op spontaan draaien vergroten, dan is moxa therapie een optie.

Vanwege drukte in mijn praktijk, wijs ik je bij stuitligging graag op de ondersteuning van Senem Rayman van InBalans_Senzorg

moxatherapie bij stuitligging

Moxa is gemaakt van bijvoetkruid (Artemisia vulgaris). Bij een stuitligging wordt een moxa stick (een staafje, vergelijkbaar qua vorm met een sigaar) bij het acupunctuurpunt Blaas 67 gehouden. Blaas 67 zit aan de buitenkant van je kleine teen (net buiten de nagelhoek). Door het verwarmen van dit punt, stuur je warmte en energie naar je bekken. De prikkel in je bekken geeft een signaal naar je baby. Steeds vaker wijzen verloskundigen op moxa als extra mogelijkheid als je kindje in een stuit ligt.

Is moxa therapie voor jou geschikt?

Je kunt terecht voor moxatherapie bij stuitligging als je tussen week 33 en 36 bent. Het meest effectief is als je in week 34 start. Er zitten geen risico’s aan deze behandeling. De warmte is aangenaam en het is pijnloos. De moxastaaf wordt namelijk niet op de huid, maar ongeveer een centimeter er vanaf gehouden. Omdat je zelf niet meer goed bij je kleine teen kunt, is het belangrijk dat iemand in je omgeving 10 dagen elke dag 15 minuten tijd voor je maakt om moxa bij je kleine teen te houden.

Onderzoek toont werking aan

Ineke van den Berg, onderzoeker bij Erasmus MC heeft in 2010 onderzoek gedaan naar de werking van moxa bij stuit. En het resultaat mag er zijn: met moxa lijkt de kans op draaien naar de goede houding vele malen groter. Ineke benadrukt wel dat het alleen geschikt is voor gezonde zwangere vrouwen. Daarom is het advies van de verloskundige of gynaecoloog heel belangrijk. En ze adviseert om niet moxa via internet te bestellen, maar goede instructie van een erkend acupuncturist te krijgen. Uit andere onderzoeken blijkt dat de kans op succes sterk afhankelijk is van de dosis, het is belangrijk de therapie instructie op te volgen.

Cyclus klachten

“Iedere vrouw is uniek, daarom neem ik uitgebreid de tijd voor je. En maak ik een behandelplan op maat met tips om zelf mee aan de slag te gaan.”

Afspraak maken

Hoe ziet een behandeling met moxatherapie bij stuitligging eruit?

Je maakt een afspraak voor een intake. Hierin gaan we het volgende doen:

  • Korte intake met invoeren van je gegevens en aantal gezondheidsvragen.
  • Uitleg over de moxatherapie.
  • Ik laat zien hoe je de moxabehandeling uitvoert.
  • Ik plaats een aantal acupunctuurnaalden om de moxa therapie te versterken. De punten kies ik op basis van de intake.
  • Je krijgt een pakje met moxa mee naar huis.
  • Je krijgt een pdf met uitleg via de mail.
  • Bij vragen of onduidelijkheden kun je later altijd contact opnemen.
behandeling van moxatherapie bij stuitligging

Als je kindje is gedraaid, overweeg dan om je in de laatste 4 weken voor te bereiden op de bevalling met acupunctuur. 

“Iedere vrouw is uniek, daarom neem ik uitgebreid de tijd voor je. En maak ik een behandelplan op maat met tips om zelf mee aan de slag te gaan.”

Afspraak maken