Hoe kan acupunctuur helpen bij zwangerschapsmisselijkheid?

Veel zwangere vrouwen hebben last van misselijkheid. Dat kan variëren van een mild weeïg gevoel in de buik tot veel braken met kans op uitdroging. Meestal zijn de klachten na het eerste trimester voorbij. Soms kan het de hele zwangerschap aanblijven. Ondanks de naam ‘ochtendmisselijkheid’ kan zwangerschapsmisselijkheid de hele dag voorkomen.

Acupunctuur bij zwangerschapsmisselijkheid

Oorzaak zwangerschapsmisselijkheid

Het is niet precies duidelijk waarom zwangere vrouwen last kunnen krijgen van misselijkheid. Waarschijnlijk is het de verandering in je hormoonhuishouding: de extra aanmaak van het hormoon HCG. Je lichaam moet zich hierop aanpassen en dat lukt niet bij alle vrouwen even goed. Als de klachten erg heftig zijn, dan worden soms medicijnen voorgeschreven.

Hoe kijkt de Chinese Geneeskunde naar zwangerschapsmisselijkheid?

Als je zwanger wordt, maakt je lichaam een grote metamorfose door. Er gebeurt heel veel in je buik. Je hebt geen cyclus en menstruatie meer. Het kleine mensje dat groeit, vraagt veel energie. Meestal is de energie in je buik omlaag gericht: je spijsvertering, naar het toilet gaan, menstrueren. Als je lichaam in balans is, zijn Yin en Yang even goed gevuld. Als door de wisselende omstandigheden een tekort ontstaat in het Yin, dan kan Yang gaan rebelleren. Vergelijk dit met een weegschaal waar aan één kant te weinig op ligt. Dan vliegt de andere kant omhoog. Zo kunnen misselijkheid en overgeven zich ontwikkelen in de eerste maanden van de zwangerschap. Als je voor de zwangerschap al een laag energieniveau had of spijsverteringsklachten, dan is Chinees gezien de kans groter dat je deze klachten krijgt.

Acupunctuur kan helpen bij zwangerschapsmisselijkheid

Verschillende onderzoeken tonen aan dat acupunctuur op Pericard 6 helpt om sneller van de misselijkheid af te komen of te verlichten (o.a. Smith 2002). Mijn ervaring is dat andere puntcombinaties vaak nog beter werken. Zeker als er sprake is van forse misselijkheid en overgeven. Maar de weg naar verbetering kan soms erg hobbelig zijn, dat is belangrijk je te realiseren voordat je een behandeltraject start.

Wat kun je zelf doen om zwangerschapsmisselijkheid te verlichten?

Uitdroging voorkomen

Het is heel belangrijk om dehydratie te voorkomen. Zelfs lichte uitdroging kan de misselijkheid verergeren. Ook al staat drinken je misschien tegen, probeer toch regelmatig kleine slokjes water te drinken. Kamille-, pepermunt- en gemberthee werken verzachtend voor de maag. Gemberthee kun je het beste beperken tot twee koppen per dag, omdat anders de maag weer te warm wordt. Koolzuurhoudende drankjes helpen soms ook goed. Mineraalwater met wat limoen of citroen is een gezondere keuze dan cola of sinas.

Polsbandje tegen misselijkheid

Een seaband is een elastisch bandje tegen misselijkheid dat voor reisziekte bij kinderen wordt verkocht. Ook voor misselijkheid tijdens de zwangerschap kan het goed helpen. Aan de binnenkant van het bandje zit een drukknop. Dit knopje drukt op een bepaald acupunctuurpunt, Pericard 6. Dat punt zit tussen de twee pezen, ongeveer twee duimen van de binnenkant van de pols.

Stabiele bloedsuikerspiegel

Door regelmatig kleine porties te eten houd je je bloedsuikerspiegel stabiel. Eet elke 1,5 tot 2 uur iets. Misschien heb je nu geen behoefte aan gezonde producten als groenten en krijg je er alleen maar een koekje in. Voel je daar niet schuldig over, later in de zwangerschap verandert dit vaak en nu is het belangrijk om te blijven eten. Veel vrouwen in mijn praktijk geven aan dat mandarijntjes fijn zijn om als snack in te tas te hebben of op het nachtkastje. Als je misselijk wordt van geurtjes, dan helpt het ook om een doorgesneden citroen in een bakje te doen en dat onder je neus te houden.

Cyclus klachten

“Iedere vrouw is uniek, daarom neem ik uitgebreid de tijd voor je. En maak ik een behandelplan op maat met tips om zelf mee aan de slag te gaan.”

Afspraak maken

“Iedere vrouw is uniek, daarom neem ik uitgebreid de tijd voor je. En maak ik een behandelplan op maat met tips om zelf mee aan de slag te gaan.”

Afspraak maken