Pijnbestrijding bij de bevalling met acupressuur

voorbereiden op bevallen

Eén van de dingen die zwangere vrouwen spannend vinden, is de pijn die ze kunnen krijgen bij de bevalling. Er zijn verschillende manieren voor pijnbestrijding bij de bevalling, met een TENS apparaat bijvoorbeeld. Bij een ziekenhuisbevalling kan meer ingezet worden, zoals een ruggenprik. Maar er is ook natuurlijke hulp in de vorm van acupressuur. 

Natuurlijke pijnbestrijding bij bevalling

Natuurlijke pijnbestrijding bij de bevalling heeft een aantal voordelen: 

  • Je kunt zelf iets doen tegen de pijn.
  • Je partner heeft een actieve rol.
  • Het kan zowel bij een thuisbevalling als bij een bevalling in het ziekenhuis ingezet worden. 

Deze punten heb ik geleerd van Debra Betts. In haar kliniek in Nieuw-Zeeland werkt ze intensief samen met het ziekenhuis en ze traint verloskundigen en acupuncturisten over de hele wereld in het toepassen van deze drukpunten. Tijdens de acupunctuurbehandelingen om voor te bereiden op een bevalling, geef ik deze punten altijd mee. 

Voor wie is deze natuurlijke pijnbestrijding geschikt?

Voor zwangere vrouwen met iemand die aanwezig is voor en tijdens de bevalling. Dat kan een partner zijn, maar ook iemand anders zoals een doula. Het is fijn als je van te voren kunt oefenen met lichte druk, zodat je goed voorbereid bent op het moment dat de weeën starten. Zo maak je het best gebruik van pijnbestrijding bij de bevalling met acupressuur. 

Hoe kan acupressuur helpen?

Je dempt de pijn door het geven van druk op speciaal geselecteerde punten. Het is geen massage, maar een stevige en krachtige druk. De vrouw die bevalt werkt samen met de partner om het juiste punt en de juiste druk te bepalen. 

Hoe effectief is deze vorm van pijnbestrijding?

Al meer dan 2.000 jaar wordt acupressuur gebruikt om de pijn bij bevallingen te verlichten. Onderzoekers weten nog niet precies waarom acupressuur zo krachtig kan zijn. Acupressuur activeert waarschijnlijk de aanmaak van endorfines. Dat is een hormoon dat ervoor zorgt dat je minder gevoelig bent voor pijn. Hoewel grootschalig onderzoek nog ontbreekt, werken acupuncturisten in het buitenland intensief samen met verloskundigen en kraamafdelingen van de ziekenhuizen, vaak zelfs op deze afdelingen. De feed back die zij van vrouwen krijgen is fantastisch. Zij ervaren minder pijn. En ook de partner voelt zich veel meer betrokken door de actieve rol. En kleinere studies geven een positief beeld van minder keizersnedes, inleidingen en ruggenprikken.

Voorbereiding en oefenen

Je kunt starten vanaf week 37 van de zwangerschap, dan heeft het al effect op hormonen als oxytocine. Je partner kan de punten rustig masseren. Als je wat meer gevoel wilt krijgen bij waar de punten zitten, kun je een stip zetten met een oogpotlood of er een rauwe peulvrucht op plakken. Het is belangrijk dat jullie je er samen vertrouwd mee voelen. Zodat je – als de pijn begint – weet wat te doen. 
Debra Betts heeft een uitgebreide beschrijving gemaakt. Dit boekje is vertaald in het Nederlands en gratis te downloaden

De vijf favoriete punten uit mijn praktijk

De volgende punten ervaren de vrouwen in mijn praktijk als meest effectief. Begin met stevig drukken bij de eerste wee. Hieronder heb ik beschreven waar de punten zitten. Zie dit als een richting, het juiste punt bepaal jij zelf. Vaak is dat een punt dat wat gevoelig is. De punten die je helpen de pijn te dempen, kunnen per fase van de bevalling verschillen. Probeer samen verschillende punten uit en kijk wat fijn is. Als bevallende vrouw heb jij de regie hierover.

Handpunten
Koop twee kammetjes en hou die in je hand zoals op de foto. Op de kussentjes van je handen zitten pijndempende punten. Het fijne is dat je zelf de kracht kunt zetten als je een wee op voelt komen. 

Natuurlijke pijnbestrijding handpunten

Punt Dikke darm 4 
Als je tussen de duim en wijsvinger het driehoekje volgt, tot je weer een botje tegen komt. Ook dit punt kun je zelf drukken of door je partner laten doen. Let op: niet stevig drukken voordat je uitgerekend bent, omdat dit een sterke energetische beweging naar beneden geeft. Masseren mag wel. 

Als tijdens de bevalling de vrouw te vermoeid is voor de persweeën, kan dit punt helpen om de laatste zetjes te geven.

Punten Galblaas 21 en sacrum (Blaas 32) 
Het punt Galblaas 21 zit bovenop je schouder. Dit is het hoogste punt. Je partner gaat achter je staan en met de onderarmen stevig inleunen. Je kunt ook met een duim of knokkel erop leuken. Als je op een baarkruk bevalt of een waterbevalling, kun je dit punt goed combineren.

Het driehoekje boven je bilspleet noemen we het sacrum, daar zit een punt Blaas 32. Dit punt is vaak het meest krachtig, maar je kunt het hele gebied van het driehoekje navoelen welk punt het fijnst is.

Hier is het handig als de vrouw voorover tegen een muur leunt of andersom op een stoel leunt. Dan kan de partner stevige druk zetten. Als je op het bot zit, voelt het pijnlijk. Kijk waar je een kuiltje voelt. 

Ook met deze punten voorzichtig zijn tot week 40. Masseren mag, stevig drukken nog niet. 

Punt Nier 1
Dit punt zit onderop de voet, op ongeveer 1/3 van boven. Acupunctuurpunt Nier 1 is erg effectief bij angst, spanning en emotie. Het werkt kalmerend bij druk of massage.  Alternatief is om zogenaamde seabands te kopen, die om de polsen gedragen worden voor wagenziekte. Je kunt deze dan onder de voeten doen en zo zelf de druk bepalen. 

 

Als je deze punten gebruikt hebt tijdens de bevalling, wil je je ervaring met me delen?