Stolsels in menstruatiebloed

stolsels klontjes menstruatie

“Hoe ziet je menstruatiebloed eruit?”. Meestal gaat de vrouw moeilijk kijken als ik deze vraag in de praktijk stel. We zijn het niet gewend om menstruatiebloed goed te bestuderen. Maar grotere stolsels en klonten vallen vaak wél op. Heb jij je wel eens afgevraagd wat deze je vertellen over je gezondheid en vruchtbaarheid?

Heb je klontjes bij de menstruatie?

Stolsels zijn voor de acupuncturist een teken van een blokkade, wij noemen dat ‘bloed stagnatie’. Dat betekent dat de bloedstroom niet vloeiend en soepel verloopt. Daardoor gaat energie en bloed vastzitten in je bekken. Een paar kleine stolsels in je menstruatiebloed is helemaal niet erg. Met klein bedoel ik de grootte van een erwt. Maar meer en grotere stolsels vraagt om actie. Het is altijd goed om even langs de huisarts te gaan en te laten checken of een vleesboom, poliep of wellicht endometriose de oorzaak is.

Klachten bij stolsels in de menstruatie

Hoe donkerder de kleur van de stolsels (paars, zwart of donkerrood) en hoe groter de stolsels, des te erger is de blokkade. In de praktijk zie ik bij deze vrouwen ook vaak problemen als pijnlijke menstruaties, fors bloedverlies, spotting of bruin bloed voor de start van de menstruatie, PMS, kort lontje en hoofdpijn. Je kunt je voorstellen dat als energie en bloed niet vrij kan stromen, verschillende klachten kunnen ontstaan. Het is alsof je een ‘haperende motor’ hebt, je lichaam wordt niet goed gevoed.

Als je Chinees gezien ‘bloedstagnatie’ hebt, dan heb je waarschijnlijk erg veel last van je ongesteldheid. Regulier wordt vaak de anticonceptiepil voorgeschreven. Eigenlijk hou je jezelf daar een beetje mee voor de gek. Het vermindert de klachten, maar het pakt de oorzaak niet aan. 

Effect op de vruchtbaarheid

Je menstruatie zegt ook wat over je vruchtbaarheid. Om de kans op een zwangerschap te optimaliseren, gaan we altijd aan de slag met het verbeteren van de menstruatiecyclus. Een normale menstruatie is er een zonder pijn, met een helder rode kleur bloed zonder stolsels. Door het goed afvoeren van je menstruatiebloed – de maandelijkse grote schoonmaak – kan het baarmoederslijmvlies zich beter opbouwen in de nieuwe cyclus. En dat is een belangrijke voorwaarde voor een goede innesteling. Vrij stromende energie, een goede bloedcirculatie zorgt ervoor dat alle cellen in je lichaam goed gevoed worden. Dus ook de cellen in je baarmoeder en eierstokken. Hoe beter gevoed, hoe beter processen als follikelontwikkeling, eisprong, innesteling kunnen verlopen.

Hoe kom je van de stolsels af?

Acupunctuur heeft goede resultaten met het verminderen van menstruatieklachten. In de praktijk zie ik de beste effecten als we samenwerken. Ik behandel je 2 tot 3 maanden met acupunctuur. Jij gaat aan de slag met de tips die ik je geef, zoals een castor olie pakking.

Iets voor jou? Maak dan een afspraak.

Afspraak maken
Dit bericht is gepost in Cyclus. Bookmark de link.