Basale lichaamstemperatuur meten

basale lichaamstemperatuur

In mijn praktijk adviseer ik vrouwen met een kinderwens vaak om een temperatuurtabel bijhouden. De specialisatie gynaecologie in Chinese Geneeskunde kent namelijk een lange traditie met het bestuderen van de basale lichaamstemperatuur. Het geeft zoveel informatie! Je kunt ontdekken waar de cyclus niet optimaal is en waar je nog stappen kunt zetten om je vruchtbaarheid te vergroten. 

Hoe meet je de temperatuur?

Je Basale Lichaamstemperatuur (ook wel afgekort tot BLT of BBT in het Engels) is je temperatuur in rust. Dit meet je – bij voorkeur rectaal – ’s ochtends voordat je in actie komt. Dus temperaturen voordat je op je telefoon kijkt, kletst met je partner of naar de badkamer gaat. Het is belangrijk dat je meet, voordat je iets anders gaat doen. Anders heeft dit effect op de temperatuur. Houd er ook rekening mee dat slecht slapen, alcohol de avond ervoor en ziek zijn impact heeft op de temperatuur. Temperatuur zoveel mogelijk op hetzelfde tijdstip, maar krijg er geen stress van als je in het weekend een keer wilt uitslapen. Noteer dit zodat je een verandering kunt verklaren. 

Als je elke dag je temperatuur opneemt, kun je namelijk een patroon herkennen. Zeker als je dat een aantal cyclussen achter elkaar doet. De menstruatiecyclus kun je opdelen in twee fases en dit zie je terug in de temperatuur. 

De twee fasen in je cyclus

De folliculaire fase is de fase van de menstruatie, opbouw van het baarmoederslijmvlies en de groei van het follikel. In Chinese Geneeskunde is dit de Yinne fase, de fase van groei en introspectie. De temperatuur in deze fase zit idealiter tussen de 36.2 en 36.5 °C. Rond de ovulatie maakt de temperatuur een kleine dip om vervolgens te stijgen. Dat is de stap naar fase 2.

De luteale fase is de fase van de eisprong, het verdikken en in stand houden van het baarmoederslijmvlies en de innesteling. In deze fase stijgt de temperatuur door progesteron. In Chinese Geneeskunde is dit de Yange fase. Daar hoort warmte bij. We streven we naar een temperatuur van minimaal 36.8 °C. Dit zien we als een ideale temperatuur voor een goede innesteling en gezond 1e trimester.

Wat vertelt de basale lichaamstemperatuur je?

Het is belangrijk om twee verschillende temperatuurlijnen te zien, voor en na de eisprong. Vervolgens kun je gedetailleerd kijken naar de beide delen. Zo geeft een lange eerste fase (> 14 dagen) aan dat het moment van eisprong uitgesteld wordt. Je hebt dan waarschijnlijk te weinig bouwstoffen om de eicel goed te laten groeien. 

Als de temperatuur in de tweede fase te laag is of heel langzaam stijgt, ben je te koud. Acupuncturisten noemen dit ook wel een ‘koude baarmoeder’, hormoontherapeuten noemen dit progesteron deficientie. Dit bepaalt je zwangerschapskansen. Kou vermindert namelijk de doorbloeding en de innesteling verloopt moeizamer als je te koud bent. 

Hoe kun je het bijhouden?

Hoewel je het makkelijk bij kunt houden in een menstruatie app, ben ik toch groot voorstander van een formulier. Je kunt dan meerdere cycli naast elkaar leggen en makkelijk de verschillen zien. Hiervoor heb ik een handig formulier gemaakt. Download het, print het uit, leg het op je nachtkastje en neem het mee naar de praktijk als we een afspraak hebben.

DOWNLOAD FORMULIER