Koolhydraatarm, paleo, intermittent fasting. Er zijn zoveel verschillende diëten! Eén ding hebben ze vaak gemeen. Je valt in korte tijd af, maar meestal is het niet de rest van je leven vol te houden. Daarom houd ik van de oude wijsheid van de Chinese voedingsleer. Je gaat weer voelen wat eten met je doet en kunt zo slimme keuzes maken. Op naar een goed werkende spijsvertering!
Voeding als medicijn
Voel je je moe? Of wil je je weerstand verhogen? Altijd koude voeten? Voeding kan hier een groot verschil in maken. In de praktijk geef ik vaak voedingstips op maat mee, om zo de behandelingen te versterken. Want wat je iedere dag eet en drinkt heeft een enorm effect op je lichaam. De Chinese geneeskunde kijkt op een bijzondere manier naar het maag-darmstelsel en dat leg ik graag aan je uit.
Kookpot op een vuurtje
De Chinese Geneeskunde hanteert een heldere metafoor voor de spijsvertering: een grote kookpot op een vuurtje. Hoe goed je vertering werkt, is afhankelijk van de inhoud van de kookpot én of er voldoende vuur onder de kookpot zit. De producten die je in de kookpot stopt, zijn de basis voor je voedingsstoffen. Maar wat is goed voor je en wat niet? Er wordt zo ongelooflijk veel geschreven over voedingsmiddelen. Waar iedereen het over eens is, is een groot aandeel groenten, geen pakjes en zakjes dus vers gekookt en bij voorkeur biologisch. Je gaat hiermee van vullen naar voeden.
Maar met gezonde producten eten ben je er volgens de Chinese Geneeskunde nog niet. Een kookpot is pas echt bruikbaar met een goed vuurtje eronder, anders wordt er weinig aan de kook gebracht. Voldoende warmte is nodig om de vertering op gang te brengen en alle voedingsstoffen eruit te kunnen halen. Als je te koud bent, kun je nog zo gezond eten: lichter en fitter wordt je dan niet. Vrouwen die roepen: “Ik word dik van water” hebben vaak een te zwak verteringsvuurtje.
Kies voor warm en gekookt
Om je kookpot en vuurtje optimaal te ondersteunen, is het slim om warm te eten en te drinken. Als je kookt, verteer je het eten eigenlijk al wat voor. Je kunt je voorstellen dat een ontbijt met yoghurt en fruit vrij koud is en je verteringsvuurtje niet echt helpt bij het opstarten van de dag. Daarom is de Chinese Geneeskunde fan van een warm en gekookt ontbijt. Zeker nu het kouder wordt buiten, is het goed om te kijken of je spijsvertering wat hulp kan gebruiken. Omeletje met groenten, pompoenpannenkoekjes, havermoutpap, soep: er is een enorme keuze aan warme ontbijtjes. Als je nog inspiratie zoekt, dan is het boek ‘Ontbijt je fit’ van Jutta Koehler een echte aanrader.