Hoe temperaturen kan helpen bij een kinderwens

Temperaturen

In mijn praktijk laat ik alle vrouwen met een kinderwens een temperatuurtabel bijhouden. De specialisatie gynaecologie in Chinese Geneeskunde kent namelijk een lange traditie met het bestuderen van de temperatuur van vrouwen. Het geeft zoveel informatie! Je kunt ontdekken waar de cyclus niet optimaal is en waar je nog stappen kunt zetten om je vruchtbaarheid te vergroten. Want meten is weten en temperaturen helpt hierbij.

Hoe meet je de temperatuur?

Je Basal Body Temperature (BBT) is je temperatuur in rust. Dit meet je ’s ochtends voordat je in actie komt. Dus temperaturen voordat je op je telefoon kijkt, kletst met je partner of naar de badkamer gaat. Het is belangrijk dat je meet, voordat je iets anders gaat doen. Anders heeft dit effect op de temperatuur. Houd er ook rekening mee dat slecht slapen, alcohol de avond ervoor en ziek zijn impact heeft op de temperatuur. Temperatuur zoveel mogelijk op hetzelfde tijdstip en altijd op dezelfde manier (rectaal, oraal). Een uurtje later meten, is ongeveer 0,1 graad verschil.

Als je elke dag je temperatuur logt, kun je namelijk een patroon herkennen. De menstruatiecyclus kun je opdelen in twee fases en dit zie je terug in de temperatuur. De anticonceptie app Natural Cycles werkt hier ook mee.

De twee fasen in je cyclus

De folliculaire fase is de fase van de menstruatie, opbouw van het baarmoederslijmvlies en de groei van het follikel. In Chinese Geneeskunde is dit de Yinne fase, de fase van groei en introspectie. De temperatuur in deze fase zit idealiter rond de 36.3 °C. Rond dag 13 maakt de temperatuur een kleine dip om vervolgens te stijgen. Dat is de stap naar fase 2.

De lutele fase is de fase van de eisprong, het verdikken en in stand houden van het baarmoederslijmvlies en de innesteling. In deze fase stijgt de temperatuur door progesteron. In Chinese Geneeskunde is dit de Yange fase. Daar hoort warmte en beweging bij. We streven we naar een temperatuur van minimaal 36.8 °C. Dit zien we als een ideale temperatuur voor een innesteling en gezonde 1e trimester.

Wat vertelt de tabel je?

Het is belangrijk om twee verschillende temperatuurlijnen te zien, voor en na de eisprong. Vervolgens kun je gedetailleerd kijken naar de beide delen. Zo geeft een lange eerste fase (> 14 dagen) aan dat het moment van ovulatie uitgesteld wordt. Je hebt dan waarschijnlijk te weinig bouwstoffen om de eicel goed te laten groeien. In de praktijk zie ik dan ook vaak symptomen als weinig menstruatiebloed, vermoeidheid, hoofdpijn, laag AFC (antrale follikel telling), dun baarmoederslijmvlies, droge huid.

Als de temperatuur in de tweede fase te laag is of heel langzaam stijgt, ben je te koud. Acupuncturisten noemen dit een ‘koude baarmoeder’. Dit heeft effect op zwanger worden én zwanger blijven. Kou vermindert de doorbloeding en de innesteling verloopt slechter als je te koud bent. Dit gaat vaak gepaard met symptomen als onderrugpijn, snel koud hebben, trage schildklier, menstruatiekrampen die beter worden met een kruik, cystes, korte lutele fase.

Kijk hier voor meer tips om je vruchtbaarheid te vergroten.

Photo by John Looy on Unsplash

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *