Hoe acupunctuur je klachten bij endometriose kan verminderen

Endometriose

1 op de 10 vrouwen heeft endometriose. Het is best lastig vast te stellen en de oorzaak is ook niet echt helder. Soms hebben vrouwen helemaal geen klachten en wordt het per toeval ontdekt tijdens een kijkoperatie. Maar in andere gevallen is er iedere maand een helse menstruatie. Of kan vrijen enorm pijnlijk zijn.

Wat is endometriose?

Aan de binnenkant van je baarmoeder zit baarmoederslijmvlies. Als je niet zwanger bent, dan wordt dit maandelijks afgevoerd tijdens de menstruatie. Bij endometriose gaat weefsel dat lijkt op baarmoederslijmvlies op andere plekken in je buik zitten, bijvoorbeeld op de eierstokken of darmen. Zo kan weefsel op de darmen pijn bij de ontlasting geven. Meestal wordt het weefsel door je lichaam weer opgeruimd. Als dat niet lukt en het weefsel achterblijft, dan krijg je chronische ontsteking. Dit kan weer tot verschillende klachten leiden zoals pijn, verklevingen, littekenweefsel en verminderde vruchtbaarheid.

Hoe kijkt Chinese Geneeskunde naar endometriose?

Endometriose is een complexe chronische ziekte in de Westerse Geneeskunde en dat is binnen de Chinese Geneeskunde niet anders. We zien bij endometriose vaak een BBT-tabel waarbij de temperatuur tijdens de menstruatie niet meteen zakt. Of zakt en dan weer omhoog schiet de eerste dagen. Duidelijk is dat Bloed op plekken blijft zitten waar het niet hoort. Dat noemen we in Chinese Geneeskunde Bloed Stase. Dat gaat vaak gepaard met stekende pijn en stolsels tijdens de menstruatie.

Eigenlijk is dat de uiting van de ziekte. Want waarom ruimt je lichaam dat weefsel niet gewoon op? Omdat het de kracht mist! Het is dus belangrijk om ook de oorzaak aan te pakken. We zien als TCM therapeuten als oorzaak vaak een tekort aan warmte. Dan is het basisvuurtje van je lichaam te zwak. Dat zie je ook weer terug in een verzwakte spijsvertering. Je mist dan energie om je eten goed te verteren. Onvoldoende warmte betekent ook onvoldoende circulatie. En daardoor gaat energie vastzitten. En een slechte spijsvertering en vastzittende energie leiden weer tot een verergering van de endometriose.

Wat kun je doen om de klachten te verlichten?

Een gespecialiseerde acupuncturist kan je een behandeltraject op maat maken. Maar je kunt ook veel zelf doen als je ook koudetekens hebt. Rust en warmte tijdens de menstruatie kan de pijn verlichten. Je kunt ervoor zorgen dat je goed op temperatuur blijft met warme sokken, een nierwarmer in de winter, heet voetenbad, gemberthee. Ook via voeding kun je je lichaam gezonder maken. Het endometriosedieet biedt daarvoor uitgebreide handvatten. Stephanie van Hulst heeft er een prachtig boek over geschreven met veel achtergronden en recepten: Endometriose en menstruatieklachten te lijf!

Photo by Yuris Alhumaydy on Unsplash