Ervaringsverhaal: acupunctuur bij IVF

ivf ervaring acupunctuur

Regelmatig krijg ik de vraag: Wat kan acupunctuur doen bij een IVF traject? Eén van de vrouwen die ik heb begeleid, wil haar ervaring delen over werken met mij. Haar wens was haar dochtertje een broertje of een zusje te geven. Op het moment van dit interview was ze 18 weken zwanger. Er is een prachtig kindje geboren! 

Waarom lukt het niet meer?

De eerste keer zwanger worden: het ging heel gemakkelijk. En ook een heel ontspannen zwangerschap gehad. Twee jaar later werd ik weer zwanger, maar die zwangerschap eindigde helaas in een miskraam. Toen is het medische balletje gaan rollen. Ik had nooit gedacht dat ik in zo’n traject terecht zou komen. Allerlei onderzoeken en opeens heb je een sticker met laag AMH op je zitten. Eerst ben ik in een Nederlands ziekenhuis onder behandeling geweest met IUI en IVF. Daarna hebben we besloten naar Düsseldorf te gaan, omdat ze daar in ons geval meer konden doen qua hoeveelheid medicatie en onderzoeken.

Een buurvrouw vertelde me een positieve ervaring met acupunctuur in haar IVF traject. Ik had nog wel een beetje een zweverig beeld van “tsjak tsjak naalden erin”. Onder het mom: baat het niet, dan schaadt het niet, ben ik gaan kijken naar een acupuncturist die me kon ondersteunen.

Klik is belangrijk

De eerste acupuncturist bij mij in de buurt waar ik ben geweest, daar had ik geen klik mee. Ze nam me niet mee in het verhaal. Ik had het gevoel van ‘ga maar liggen en ik doe mijn ding’. Feeling en betrokkenheid zijn bij een kinderwens traject heel belangrijk. In het ziekenhuis wil je ook precies weten: wat is mijn behandelplan, wat staat me te wachten.

Ik ben daarom verder gaan googlen naar kinderwens en acupunctuur. Zo ben ik op de website van Melanie terecht gekomen. Ook al is Deventer ruim een half uur rijden, de afstand was voor mij geen overweging. Je bent al zo ver in het traject, ik wilde voor mezelf kunnen zeggen dat ik er alles aan gedaan had.

IVF heeft een enorme impact

Op het moment dat ik de eerste keer bij Melanie kwam, was ik heel onzeker. Onrustig, het gevoel dat de tijd maar door gaat en het tussen je vingers glipt. Je probeert grip te krijgen door gezond te leven en er alles voor te doen. Waarom lukt het dan toch niet? Je bent het vertrouwen in je eigen lichaam kwijt.

Ook de onbevangenheid is weg. Je loopt heel erg op de klok. Wanneer is de goede periode? Je houdt continu rekening in je agenda. Je moet ook heel veel dingen regelen met de zorgverzekering. Dat is heel erg belastend, als ik nu zo terug kijk. Constant bijstellen, dat is best wel pittig. Het beheerst absoluut je dagelijkse leven.

Samen naar iets toewerken

De eerste afspraak voelde meteen heel prettig. Melanie stelde de juiste vragen en zei: “Ik ga het omzetten in een plan”. Het voelde als een geheel, dat je samen naar iets toewerkt. Je krijgt zo weer grip op het proces. Melanie stelde voor om een pauze te nemen. Niet meteen door te gaan naar een volgende terugplaatsing, maar eerst te werken aan de gezondheid. Hoewel ik het gevoel had dat ik er niet jonger op werd en de tijd snel voorbij gaat, voelde het goed. Ik was er aan toe en het was heel welkom. Ik had zo lang de focus gehad op zwanger worden, dat ik alle andere mooie dingen uit het oog verloor.

Het was heel fijn dat ik na de 1e afspraak een plan kreeg. Met allerlei adviezen wat ik zelf kon doen. Voedingstips, warm ontbijt, ontspanningsmomenten inbouwen, temperatuur bijhouden. Ik had het gevoel weer mee te doen, niet meer zelf aan de zijlijn te staan. Dat voelde erg goed. Iedere afspraak werd aangegeven: ‘Vandaag gaan we daar aan werken’. Melanie is daarin ook realistisch positief: ‘Ik heb geen toverstokje, maar we gaan er alles aan doen om het voor elkaar te krijgen.’. We hebben ook gesproken over een positieve mindset. Kijken naar wat ik wel heb in plaats van wat ik niet heb. Dat vond ik heel prettig. Acupunctuur gaf me rust in het hoofd.

Acupunctuur brengt rust

Met afspraken maken is Melanie heel flexibel. Zo hoorden we ’s ochtends vroeg dat de ontdooiing goed gegaan was. En konden we voordat we naar Düsseldorf gingen voor de terugplaatsing nog langs bij Melanie voor een afspraak.

Ik zou andere vrouwen zeker aanraden om dit te doen bij een IVF traject. Acupunctuur werkt goed voor je ontspanning. Ik denk dat het heel erg van invloed is op je mindset. Ik kreeg ook terug van Melanie dat mijn pols steeds beter aanvoelde. Eindelijk weer iets fijns over je lichaam. Je hebt toch het gevoel dat je lichaam hapert. Je bent het vertrouwen in je eigen lichaam kwijt. Is het zo slecht met me gesteld? Met acupunctuur is daar ook aan gewerkt: alle seinen staan nu op groen, we hebben er alles aan gedaan. Het is geen garantie, maar het voelde goed.

De verlossende test

Het is heel spannend, zal het dit keer goed gaan? Mijn insteek was: laat ik maar doen alsof ik zwanger ben. De Utrogestan is ook heel gemeen spul, je krijgt er een zwangerschapsgevoel van. Ik had gedacht dat ik heel hard zou gillen als ik een positieve test zou hebben. Maar ik was er gewoon stil van. Kon alleen maar kijken naar het donkere streepje op de test. Een eerdere miskraam werpt je ook terug naar de realiteit. Het blijft spannend tot de bevalling, denk ik. Iedere keer als we een echo hebben, denk ik: Wauw, we zijn zwanger. Wat bijzonder! Wat een weg hebben we de afgelopen twee jaar afgelegd.

Het traject is wel een levensles geweest. Je komt er achter dat het leven niet maakbaar is. En niet alles planbaar. Ik ben ook wel relaxter geworden, je gaat anders naar dingen kijken. Meer stilstaan bij je geluk.